Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem - actueel
contact | links | sitemap | colofon | donaties
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 5321883
administratie@vdgh.nl

Achtergrond informatie

Iedere woensdagavond: KoorAmor Haarlem: "Zingen dat het een Lieve Lust is!" 
Wil je 'gewoon' heerlijk zingen: liederen van over de hele wereld? Eenvoudige melodieën die je als vanzelf meezingt? Zoek je een koor waar je niet hoeft te repeteren en uitvoeren? Waar je niet wekelijks naar toe moet maar wel mag? Waar je geen auditie hoeft te doen en waar je welkom bent ook als je denkt niet te kunnen zingen? Grijp dan je kans en kom uitproberen hoe het bij KoorAmorHaarlem voor jou is!
Jan-Hendrik Veenkamp.
Tijd:  kerk open 19.30 uur start 19.45 tot 21.30 uur
Info: 06 30 79 60 57 of E janhendrikveenkamp@gmail.com
Opgave van deelname stel ik op prijs maar je bent ook onaangekondigd welkom!

 De Spaarnelezing (11 mei) is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Teylers Museum samen. Het doel is om wetenschappelijke onderwerpen te delen met een breed publiek. Vooraanstaande sprekers behandelen het verleden, heden en de toekomst van de wetenschap.
Dit jaar staat de Spaarnelezing in het teken van Hendrik Lorentz. Deze beroemde Nobelprijswinnaar voor de Natuurkunde was in het begin van de twintigste eeuw een aantal jaar secretaris van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. In Teylers Museum had hij een eigen laboratorium, dat later werd ontmanteld. In mei wordt dit Lorentz Lab in Teylers Museum heropend, een goede aanleiding om twee hedendaagse wetenschappers aan het woord te laten.
Prof. Sir Michael Berry FRS, wiskundig natuurkundige verbonden aan de Universiteit van Bristol en in 2015 winnaar van de prestigieuze Lorentz Medaille, zal ingaan op de invloed van Lorentz op het huidige denken in de theoretische fysica.
Prof. dr. Suzanne Hulscher, hoogleraar waterbeheer aan de Universiteit Twente, zal een meer ‘praktische' lezing houden over waterbeheer; Lorentz heeft een belangrijke rol gespeeld bij de waterloopberekeningen van de Afsluitdijk.
De Spaarnelezing vindt plaats op donderdag 11 mei om 15.00 uur in de Doopsgezinde Kerk in Haarlem. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden vanaf 11 april: secretaris@khmw.nl


13 mei: Oude Muziek. Het was aan het hof van de pronkzuchtige tegenpaus Clemens VI in Avignon dat meerstemmige muziek voor het eerst vaste voet aan de grond kreeg in de liturgie. Rome sprak nog in 1322 een ban uit over polyfonie - ten faveure van het eenstemmige gregoriaans -, maar Clemens zag het potentieel. Hij haalde de beste musici naar het pauselijke hof en Avignon groeide uit tot een belangrijk cultureel centrum waar de Ars nova tot bloei kwam. Het Franse ensemble Diabolus in Musica diepte uit Avignonese manuscripten de mooiste motetten op van Philippe de Vitry en tijdgenoten.


Mennoconcert 27 mei: Ryan Hebert, DMA
Associate Professor of Music; Director of Choral Studies and University Organist; The University of Tampa; Department of Music,

Programma:
Denis Bedard; Variations on "Old 100th"

Johann Krebs; Trio in C Minor

Timothy Albrecht; Grace Notes

Bryn Calfaria; Wem in Leidenstagen
Go Tell It on the Mountain
Aurelia
Allein Gott in der Höh

Felix Mendelssohn; Allegro con brio, Sonata No. IV

 

Joodse muziek & Klezmer, Concert 28 mei 2017 om 15:00
Voor het voorjaarsconcert hebben we als thema Joodse muziek & Klezmer gekozen en zijn daartoe een samenwerking aangegaan met het Trio C tot de derde. Dit trio bestaat uit Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet). Zij zijn geïnspireerd door klezmer, balkan- en zigeunermuziek. Improviserend geven ze traditionele melodieën bijzondere en onverwachte wendingen en spelen ze niet alleen met elkaar, maar ook naar elkaar, door op speelse wijze elkaar muzikaal uit te dagen en te verleiden tot virtuositeit en lyrisch spel. In dit project zullen zij ons als orkest uitdagen tot meedoen in dit spel. 
We muziek die we zullen spelen:
Hanukkah Ouverture voor klarinet en strijkorkest van Adam Shugar
Enkele Klezmer dansen, waaronder Mazel Tov, Klezmer Freylachs en het Terkisher Klezmer Fest
Schindler's List van John Williams 
Serenade voor strijkorkest in 5 delen van Max Bruch
Kaarten zijn online te reserveren/bestellen à 15 euro via de volgende link. penningmeester@diehaerlemschemusyckcamer.nl