Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem - jongeren
contact | links | sitemap | colofon | donaties
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 5321883
administratie@vdgh.nl

Pelgrimsreis (12-22 jaar)

Pelgrimsreis (12-22 jaar)
Al jaren maken wij in de voorjaarsvakantie bijzondere pelgrimages met jongeren tussen de 12 en 22 jaar oud van Jongerenhuis Sneel. Hierbij wordt je blik verruimd, kom je verrassende dingen over andere culturen én jezelf te weten!

Tijdens de eerste serie (alweer 15 jaar geleden) hebben we de ‘littekens van Europa' bekeken. We zijn o.a. in Assisi, Nowy Dwor, Elzas, Boedapest, Guernica en Belfast geweest. Overal werden we geconfronteerd met het enorme verdriet dat diverse mensen uit verschillende Christelijke tradities elkaar hebben bezorgd.
Sinds 2010 zijn we begonnen met het zoeken naar "de hemel op aarde" naar aanleiding van het boek Utopia van Thomas Moore. We zijn in 2010 begonnen in London waar hij leefde.
Vervolgens zijn we in 2011 naar Münster, Dessau en Berlijn geweest. In 2012 zijn we afgereisd naar Vilnius (Litouwen). In 2013 waren we in Istanbul (Turkije). En 2014 was het Malta, In 2015 was het Athene. En we sloten de cyclus is 2016 af in Antwerpen. De stad waar Thomas Moore dan 500 jaar geleden zijn Utopia schreef.

In 2017 is er een nieuwe serie ‘Kantelpunten in de geschiedenis' gestart waarbij er in Tsjechië en Duitsland op zoek is gegaan naar Hus en Luther. In 2018 ging de reis naar Schotland en Londen.
Voor 2019 staat Italie op de rol

Naast dit onderwerp is het voor de jongeren veelal een reis waarin 'EERSTE' ervaringen worden opgedaan: voor het eerst op reis zonder hun ouders, ze maken hun eerste vliegreis, zitten voor het eerst in de metro, ontvangen hun eerste kusje, maken contact met andere culturen en tradities, ander soort eten, ontmoeten bijzondere mensen met een verhaal, zien plaatsen waar je normaliter niet komt. Het is zeer inspirerend en intiem om deelgenoot te zijn van deze bijzondere eerste ervaringen. Sommige momenten zullen ze zich waarschijnlijk hun hele leven blijven herinneren. Wil je meer weten of mee met de pelgrimsreis? Mail naar sneel@vdgh.nl