Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem - jongeren
contact | links | sitemap | colofon | donaties
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 5321883
administratie@vdgh.nl

Pelgrimsreis 2017

In de voorjaarvakantie van 2017 gingen 24 Haarlemse jongeren op reis door Europa. Onder begeleiding van dominee Heijn en 3 begeleiders zochten zij naar kantelmomenten in de Europese geschiedenis.

De reis is een activiteit vanuit Sneel, het jongerenhuis van de doopsgezinde gemeente. Het startte allemaal 15 jaar geleden op initiatief van dominee Herman Heijn. ‘Het is een uitstekend middel om als kerk met jongeren in contact te komen en de dialoog tussen jongeren en kerk in gang te zetten. Het overkoepelende thema van de reizen is Europa en elke 7 jaar, een mooi bijbels getal, veranderen we van subthema. Zo metselen we een muurtje met elk jaar één baksteen tot er iets als het fundament van Europa zichtbaar wordt', aldus Heijn.
waar draait het om tijdens de reis ‘Het is allemaal bedoeld voor wat de Duitsers Bildungnoemen', antwoordt Heijn. ‘We willen de jongeren iets meegeven op weg naar hun volwassenheid, een rugzakje. Deze Bildung, waar iemand zich op alle fronten ontwikkelt, zit in het dna van de doopsgezinde gemeente. Wij sluiten aan bij bijvoor beeld iemand als Pieter Teyler van der Hulst'. Het zijn niet alleen de jongeren die iets leren van de dominee .'De deelnemers houden mij en de gemeente bij de tijd, ze stellen vragen die mij soms enorm aan het denken zetten'.

95 stellingen
Het jaarlijkse uitje is tot een traditie geworden voor in de voorjaarsvakantie. ‘We behandelen vele onderwerpen van muziek tot literatuur. Het kantelmoment van deze reis was Wittenberg waar Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur spijkerde. We zijn ook naar Weimar geweest. Aan de ene kant heb je daar de hoge Europese cultuur met Bach, Goethe en anderen, maar op een steenworp afstand heb je hier ook concentratiekamp Buchenwald. De eschiedenis van heel Europa op een paar vierkante kilometer. Luther heeft lelijke dingen gezegd over de Joden en het is belangrijk om die nuance mee te geven: je kunt wel 500 jaar reformatie vieren maar je moet de donkere rand nooit vergeten'.

3 dingen
Het geloof betekent veel voor dominee Heijn: ‘Het gaat om de wisselwerking tussen drie dingen.
Ten eerste helpt het om mensen betekenis te geven aan het leven. Daarnaast verbindt religie dingen en werkt het grensoverschrijdend zoals dat ook gaat met geborgenheid en nieuwsgierigheid. Tot slot is het inspirerend. En dat is ook waar de reis om gaat. Het inspireert en we gaan letterlijk en figuurlijk veel grenzen over waarmee het de jongeren van verschillende leeftijden verbindt.'

joods Praag
Indrukwekkend tijdens de reis was de rondleiding die David Kraus voor de groep verzorgde door de Joodse wijk van Praag. Zijn grootvader had als een van de weinige joodse inwoners Auschwitz overleefd. David vertelde zodoende vanuit een grote persoonlijke betrokkenheid over deze geschiedenis. Het bezoek aan de verschillende synagogen en de begraafplaats werd zo een bijzonder gebeuren. Het enige dat doet herinneren aan de vele omgekomen joden uit Praag zijn hun namen. Die zijn op de muren van een van de synagogen gekalligrafeerd en voor hun voormalige woonhuizen is een koperen herdenkingssteentje in het trottoir geplaatst.

Van andere orde was het bezoek aan de Skoda-fabriek. Tsjechië is de grootste autoproducent van Europa en tijdens elke pelgrimage wordt geprobeerd ook een fabriek te bezoeken. Het is een eye-opener om de lopende band van dichtbij in werking te zien. Op zondagmorgen bezochten de Haarlemse jongeren de Hussiettenkerk. Door hun aanwezigheid werd het kerkbezoek met meer dan 100 procent opgekrikt en daalde de gemiddelde leeftijd spectaculair.

De handen werden letterlijk uit de mouwen gestoken tijdens een workshop Tsjechisch koken. Een lokale variant op goulash voorzien van een voor- en nagerecht werd samen gekookt.

Buchenwald
Hoofddoel van de reis was dus een bezoek aan Wittenberg. Luthers woonhuis, een voormalig kloostercomplex, werd opgepoetst om het jubileum extra grandeur te geven. De deuren van de slotkerk fungeerden als decor voor de groepsfoto. In het voormalige atelier
van Lucas Cranach kregen de jongeren uitleg over oude druktechnieken. Na Wittenberg volgde Weimar. Het bezoek aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald maakte diepe indruk op de groep. Hier voegde zich onverwacht Kai Uwe Ambrecht bij de groep die
29 jaar eerder, toen woonachtig in de ddr, met dominee Heijn en de destijds Amersfoortse jeugd ook een bezoek bracht aan deze historisch zo beladen plek. ‘Juist als Duitser vind ik het heel belangrijk dat wij deze geschiedenis niet vergeten. Zeker in tijden waarin opnieuw allerlei dingen geroepen worden die mij doen denken aan dietijd. Wat is het dan goed te merken datdeze jongeren te horen krijgen wat er zich hier heeft afgespeeld.'

deze tekst is een bewerking van een publicatie in het HD