Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem - actueel
contact | links | sitemap | colofon | donaties
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 5321883
administratie@vdgh.nl

Zambia

TEEZ (Theological Education by Extension Zambia) is een werk/studiegroep die op verzoek van een kerk in Zambia (Kitwe) lesmateriaal test dat door ds. Bart Stobbelaar ontworpen wordt voor de Zambiaanse markt. Inmiddels is een lesboek over het Jozefverhaal (een verhaal uit het Oude Testament) verschenen en daarna is het Marcus evangelie (dat staat in het Nieuwe Testament) besproken. De groep komt een keer per maand ‘s avonds bij elkaar. Meestal bij iemand thuis. In september 2015 gaat de groep van start met een nieuw bijbelboek.

Er is contact met onder andere een groep uit de Elzas. In 2014 brachten wij hun een bezoek, in het voorjaar van 2016 komen zij hierheen.

Er is ook nauw contact met de mensen uit Zambia. In 2012 zijn een aantal van de mensen van deze studiegroep naar Zambia gegaan om samen verder te werken aan een werkboek over dat Marcusevangelie. Een verslag vind je hier. In 2008 is een groep uit Zambia naar Nederland gekomen voor gezamenlijke studie en in 2009 zijn mensen van hier naar daar gegaan. Een verslag van deze reis vind je hier.

Met de 'Buchi' (= honing) kerk in Kitwe bestaan al langere tijd nauwe banden. Doopsgezinden hebben ervoor gezorgd dat er een kleine keuken gebouwd kon worden waar mensen met Aids voedzame maaltijden krijgen. Inmiddels is er met steun vanuit Haarlem daar ook een kippenboerderij opgezet. Die zorgt voor eieren en kippenvlees.