Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem - actueel
contact | links | sitemap | colofon | donaties
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 5321883
administratie@vdgh.nl

Van Huis uit Doopsgezind

"Hartelijk welkom in de mooiste vermaning in Nederland', zo begint de theatrale rondleiding in de Doopsgezinde kerk in Haarlem.
Deze leuke manier om iets over de geschiedenis gaat in oktober weer van start. Iedere 2e zaterdag van de maand om 10.30 uur.
Koster Zeilmaker leefde in de vorige eeuw en hij leidt ons door de gangen en kamers die bij het gebouw horen. Op deze tocht komen we allerlei andere figuren, uit andere eeuwen zelfs, tegen. Zoals Jansje de stovenzetster en Mevrouw Nieuwenhuijzen Kruseman-van der Goot, een van de diaconessen. De heer van Zanten, uit de 17e eeuw, ontvangt ons in zijn kamer en vertelt over het fonds dat hij heeft ingesteld om de armen brood en turf te verschaffen. En dominee Craandijk laat ons de schitterende Heerenkamer zien, met jugendstil haard en een plafond met klapluikjes om de rook door te laten. De martelares Anneken Ogiers, die uiteindelijk verdronken werd, en de wereldberoemd Pieter Teyler van der Hulst, spelen ook een prominente rol.
De kosten voor een rondleiding zijn 10 euro (kinderen tot 12 jaar half geld). Aanmelden is wel noodzakelijk. www.historischtoneel.nl/reserveren.