Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem - jongeren
contact | links | sitemap | colofon | donaties
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 5321883
administratie@vdgh.nl

Istanbul 2013

Utopia in Istanbul
Van 16 tot en met 23 februari 2013 reisden 23 jongeren en 4 begeleiders af naar Istanbul om daar wederom op zoek te gaan naar de ideale samenleving zoals die beschreven staat in het boek Utopia van de Engelse humanist Thomas More. We verbleven in hartje centrum van de metropool, die als enige ter wereld op twee continenten ligt: de ene helft op Europees en de andere helft op Aziatisch grondgebied.
Het thema was dit jaar "technische vernieuwingen op de grens tussen west en oost". Elke dag had een thema die van toepassing is op de (moderne) techniek.

Tijdens de historische dag kwamen we erachter dat Utopiers een ingenieus rioleringssysteem bouwden naar het voorbeeld van de voormalig bewonders van Byzantium (oude naam voor Istanbul). Bij ons bezoek aan het 6e eeuwse ondergrondse waterreservoir Basilica Cisterne bleek maar weer eens hoeveel waarde uitvindingen van eeuwen geleden nu nog hebben in ons dagelijks leven.

Op de dag over textiel reisden we af naar industriestad Bursa. Deze stad ligt op de zijderoute en is tegenwoordig de grootste textielleverancier van Turkije. We werden ontvangen en rondgeleid in de fabriek Korteks, alwaar polyster garen wordt gemaakt voor het vervaardigen van syntetische stoffen. Turkije is hierin vooruitstrevend. Door gesprekken met medewerkers kwamen we eracher dat het hebben van leuk, inspirerend werk voor vele Turken een utopia is. Hoe gastvrij ook de mensen, de fabriek had veel weg van een gevangenis. Op de bazar van Bursa kregen groepjes deelnemers een uur de tijd om van een lap stof een eigen kledingstuk te vervaardigen. De resultaten, maar vooral de maak-processen getuigden van veel creativiteit.

Tijdens de culturele dag brachten we een bezoek aan het Museum of Innocence. Beroemde Turkse auteur Orhan Pamuk richtte dit museum in naar zijn beschrijving een museum in zijn gelijknamige fictieve liefdesroman. Het is heel vreemd om in dit museum rond te lopen waarin tentoongestelde spullen echt zijn, maar hun geschiedenis verzonnen. Des al niet te min geven ze een tijdsbeeld van het Istanbul tussen 1975 tot 1984. We vonden hierin onverwacht een gelijkenis met het boek Utopia. Beide schrijvers geven kritiek op hun samenleving: ze doen dat door het schetsen van een fictieve werkelijkheid. De een richt een museum in met verzonnen atributten, de ander beschrijft een ideale staat op een verzonnen eiland.

Zou het bestaan, zo'n ideaal eiland? In 2014 gaan we daar naar op zoek tijdens de volgende pelgrimsreis voor jongeren van de Doopsgezinde Gemeente Haarlem.