Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem - jongeren
contact | links | sitemap | colofon | donaties
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 5321883
administratie@vdgh.nl

Pelgrimsreis 2012

Utopia in Litouwen
Van 25 februari t/m 3 maart 2012 waren de jongeren van Sneel op zoek naar Utopia in Litouwen. In de hoofdstad Vilnius is een wijk genaamd Užupis. De bewoners van deze kleine stadswijk hebben een zo goed als onafhankelijke staat met de naam Republiek Užupis (Užupio Res Publika) uitgeroepen met een eigen vlag, een president en een grondwet. Ze vieren hun half-serieuze onafhankelijkheid jaarlijks op Užupis Dag dat op 1 april valt. In deze wijk verbleef de groep. Utopia lijkt op Užupis. De lokale bewonders bleken echter elke gelijkenis af te wijzen.
Vilnius staat ook bekend als ‘het Jeruzalem van het Noorden'. Al sinds de 13e eeuw is er een Joodse gemeenschap. In de Tweede Wereldoorlog werden bijna alle Joden uitgemoord. Het ‘centrum van tolerantie', de enige overgebleven synagoge, het Holocaust museum werden met een bezoek vereerd.
In Vilnius is ook het genderinstituut van de Europese Gemeenschap (EIGE) gevestigd. Van hieruit worden alle lidstaten van de Europese Unie van informatie voorzien hoe ze gelijke behandeling van mannen en vrouwen beter kunnen vormgeven. Sneel was here !

In Kaunas bezochten we de (plek waar een plaquette getuigd van) het geboortehuis van Emmanuel Levinas. En het Duivelsmuseum. En de markt. En aten we in de kantine van de lokale Pabo.
De Russische markt leverde alle boodschappen voor de zelf gekookte maaltijd waarmee we onze jonge gasten van de Franciscaner kerk verrasten.
De Litouwse markt bezorgde velen de zo fel begeerde souvenirs. Koninginnedag in Vilnius. Zoiets. Maar dan op zijn Litouws.
Tussendoor nog Litouws volksdansen, lokale maaltijden genieten (niet iedereen genoot van de aardappelgerechten).

Hoogtepunt volgens velen was het indrukwekkende bezoek aan het KGB museum. Litouwen was onderdeel van de Sovjet Unie. En voelt dat nog steeds.
Utopia hebben we gezocht maar nog niet gevonden.
Waar zoeken we volgend jaar ?